Antrenman: Tırmanışta Düşme Antrenmanı Nasıl Yapılır?

Yükseklik korkusundan dolayı kendini kasmak ya da bir tutamağı gereksiz yere fazla sıkmak sporcuyu çok yorar. Tırmanırken kontrollü ve sakin olabilmek için yükseklik ya da düşme korkusunu da kontrol altına almak gerekir.

Tırmanış antrenmanı genel olarak güç, dayanıklılık ve teknik(engram) konularında sporcunun kendini geliştirmesi üzerinedir. Fakat bunların yanında düşme antrenmanı ve kas farkındalığı antrenmanı gibi antrenmanlarda yapmak gerekmektedir.

Tırmanış yüksekte yapılan ve bolca düşme yaşanan bir spordur. Yükseklik korkusundan dolayı kendini kasmak ya da bir tutamağı gereksiz yere fazla sıkmak sporcuyu çok yorar. Tırmanırken kontrollü ve sakin olabilmek için yükseklik ya da düşme korkusunu da kontrol altına almak gerekir.

Özellikle spor ve geleneksel tırmanış için psikolojik antrenman şarttır.

GÜVENLİK NOTLARI

* Bunları yaparken emniyetçinizin lider emniyeti konusunda bir sorunu olmadığından emin olun.

* En az 15 mt lik bir rotanın istasyonun bir altındaki boltta çalışın.

* Kask takın.

* Tırmanıcı düşerken ip ayağının arkasında olmasın

Nasıl düşülür?

Düşmek kontrolsüz bir eylemdir. O yüzden literatürde "düşmek" kelimesini kullansakta aslında tırmanışta yapılan şey kontrollü şekilde "atlamaktır". O yüzden "düşmeyi bilmek" olarak kullandığımız tabir aslında atlamaktır.

Atlarken görseldeki gibi vücudunuz kayaya 90 derece bakarak şekilde ayaklarınızla kendinizi geriye doğru iterek atlayın. Eller iki yanda olsun ve ipi tutmayın. Sonrası emniyetçinin marifeti. İyi eğlenceler.

Bu çalışmalar teknikten çok psikolojiktir. ( Sakin olun :) Önemli olan klip odaklı tırmanıştan uzaklaşmak ve sakin kalarak yalnızca tırmanışa odaklanmaktır.

Kontrolsüz düşüşlerde yaşanan fiziksel ve psikolojik tranvalar tırmanışa yeni başlayanları bu spordan soğutabiliyor. O yüzden bol bol kısa-kayada antreman yaparak tekniğinizi geliştirin. İlk aşamada kolay rotalara girerek malzemelere hakimiyetinizi arttırın. Hızlı ilerlemek için zor rota değil çok pratik yapın. Zor rota tırmanmak yerine kolay ve bildiğiniz rotaları çokça çıkmak en iyi antrenmandır.

Aşama aşama gidin ve birisini bitirmeden diğerine geçmeyin.

1. Aşama: Klibi attıktan sonra emniyetçiden sıkı almasını isteyin ve ipe oturun. İpe, malzemeye, emniyetçinize güvenin ve sakinleşmeye çalışın. Sakinleşince tırmanışa devam edin.

2. Aşama: Klip atın. Sonrasında ipe oturmadan klip için daha uygun bir pozisyon olup olmadığına bakın. Klip pozisyonunda sakinleşene kadar bekleyin sonra devam edin. Sakinleşmeden yorulursanız ipe oturun dinlendikten sonra yeniden klip pozisyonu alın. Buna sakinleşene kadar devam edin.

3. Aşama: Önceden bildiğiniz bir rota olması önemlidir. Klip odaklı düşünmeyin. Klip atmadan önce rahat bir klip pozisyon almaya çalışın. Klip atmaya odaklanmaktan çok rahat bir pozisyon bulmaya çalışın. Sakinleşinleşin ve klip atın. Sonra tırmanışa devam edin.

4. Aşama: En az 5. boltun klibini yapın. Boldun 15-20 cm üzerine çıkıp sakinleşin ve aşağıya atlayın. En fazla 50 cmlik bir düşüş yaşarsınız.

5. Aşama: En az 5. boltun klibini yapın. Boltun 50-60 cm üzerine çıkıp sakinleşin ve aşağıya atlayın. En fazla 2 metrelik bir düşüş yaşarsınız.

6. Aşama: Klip yapmaya çalışırken elde ip ile düşmek en kötü senaryodur. Tüm klipleri yaparak en az 20 mt. lik rotanın ana emniyetine (istasyonuna) gelin. İpi ana emniyetteki eksprese takar gibi yapın (ama yapmayın), sakinleşin ve klip yapmadan aşağıya atlayın. Özellikle bu aşamada atlamayı bilmek önemlidir. Bol bol video izleyebilirsiniz.

Burak Başaran
Copyright © tirmanisakademi.com 2018